Ayak Bileği Kıkırdak sorunları

Ayak Bileği Kıkırdak sorunları

Ayak Bileği Kıkırdak Lezyonları Nasıl Oluşur?

Ayak bileği eklemi üstte tibia adı verilen kaval kemiği ile altta talus adı verilen ayak bileği kemiği arasındaki eklemin adıdır. Ayak bileği eklemi hayatımızda sürekli yüke maruz kalan ve travmaya çok açık bir eklemdir. En sık eklem yaralanması ayak bileği ekleminde görülür. Burkulmalar, kırıklar, çıkıklar sık karşımıza çıkar. Herkesin bildiği üzere eklem yüzeyleri, hareketi ve kayganlaşmayı sağlayan kıkırdak doku ile örtülmüştür. Bu travmalar ve zorlamalar esnasında kıkırdak yapıda bir takım hasarlar meydana gelebilir. Oluşan kıkırdak hasarı tedavi edilmesi çok zor bir durum ortaya çıkartır.

Kıkırdak yaralanmaları ayak bileğinde ağrı ve eklem sertliği oluşturan bir sorundur. Tüm yaş gruplarında görülebilir. Vakalarının çoğunda, genellikle ayak bileği burkulması sonrası kıkırdak hasarı vardır. Kıkırdak hasarı ayak bileği yaralanmasına bağlı olarak değişim gösterir, sıklıkla talusun üst kısmında oluşur

Belirtiler

Başlangıçta, kıkırdak yaralanması diğer ayak bileği burkulma yaralanması gibi davranır.  Ayak bileğinde şişlik ve ağrı hissedilir ve zorlukla ayak bileği üzerine ağırlık verilir. Şikayet ve fizik muayene ile ilk tanı konulur,  Radyografi ile genellikle ayak bileği değerlendirilir ancak çoğu zaman bu yöntem yetersiz kalır.  Bilgisayarlı tomografi (BT) veya manyetik rezonans görüntüleme (MRG) tarama gibi özel testler lezyonu değerlendirmede daha etkili yöntemlerdir.

Tedavi

Cerrahi dışı tedavi

Altı hafta ayak bileği hareketsiz bırakılır ve koltuk değneği kullanarak ayak bileğine yük binmesi engellenir, kontrollerde eğer iyileşme tespit edilirse bu şekilde takip edilir.

Cerrahi Tedavi

Yapılan tetkiklerde büyük- ayrılmış kıkırdak parçası tespit edilmişse veya takiplerde iyileşme tespit edilemez ise cerrahiye karar vermek gerekir. Ameliyatta artroskopik yöntem ile ayak bileği eklemine girilerek kırık parça çıkarılır ve parçanın koptuğu yer temizlenir bölgeye özel aletlerle küçük delikler d açılarak kemik iliğine ulaşılır ve bu alan kök hücrelerin gelmesi sağlanarak, yeni kıkırdak doku oluşması hedeflenir. Eğer kıkırdak hasarlı bölge büyükse, açık cerrahi yöntem kullanılarak mozaikplasti denilen kıkırdak transferi yöntemi kullanılabilir veya hastanın kendi kıkırdağı dış ortamlarda üretilerek bu bölgeye nakledilebilir. Günümüzde bu tedaviler kök hücre tedavi yöntemleri ile kombine edilerek yapılmaktadır. En modern tedavi yöntemleri bile bu hastalığın tedavisinde başarısız olabilmektedir.